Bekijk hier de actuele meldingen: NIEUW: digitale markeerstift! Meer info…

Thuisonderwijs met Tekstenlab Engels

« Vorige pagina

Uiteindelijk ronden we de eerste Engelse tekst af met een filmpje over ‘Vikings’ via YouTube.

“Cool filmpje!”, vindt Aaron. Hij moet het vergelijken met de tekst en 3 feiten noemen die in beide voorkomen, en 3 feiten noemen die alleen in het filmpje voorkomen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Hij doet een gok, maar komt hier niet ver mee. Omdat beide in het Engels zijn, heeft hij geen houvast aan het Nederlands. Dat is hij niet gewend, merk ik. Aaron bekijkt het filmpje nog een paar keer en scant de tekst, op zoek naar ‘facts’. Hij schrijft er een paar op en vraagt mij direct om ze na te kijken. “Prima gewerkt!”, complimenteer ik hem. Waarop bij verbaasd reageert: “Je hebt de antwoorden niet eens bekeken!” “Deze vraag is nog te moeilijk voor jou, maar er serieus mee bezig zijn, is een goede oefening geweest!”, sluit ik zijn eerste Engelse leesavontuur af.

In een vreemde taal heeft het lezen van veel eenvoudige teksten meer effect dan een paar moeilijke. Eenvoudig betekent dat de leerling in de vreemde taal meer dan 90% van de woorden kent. Meer onbekende woorden betekent meer woorden uit de context raden, wat als snel leidt tot minder leesplezier.

Zelf kom ik tot de slotsom dat deze Engelse tekst op weg naar A2 niveau weliswaar zelf gekozen is door Aaron, maar in een aantal opdrachten nog te moeilijk is. Dat is jammer want dat werkt minder motiverend en heeft uiteindelijk een lager leerrendement. In de vreemde taal is een goede begeleiding bij de leesbehoefte en het leesniveau van leerlingen daarom belangrijk. Hiervoor biedt het Engelse Tekstenlab een grote keuze aan gevarieerde teksten met ”voor ieder wat wils” op verschillende leesniveaus.     

Mascha Ockels
Onderwijsadviseur Diataal voortgezet onderwijs

 

Tekstenlab is een digitale tekstenbank vol met interessante thema’s, teksten én werkbladen op verschillende niveaus van uitgeverij Diataal. Eigenlijk bedoeld voor leerkrachten en docenten van basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Maar ook heel geschikt voor thuisschool-ouders. Hiermee kun je echt werken aan de leesvaardigheid van kinderen op verschillende niveaus. De teksten zijn informatief en bevatten verschillende onderwerpen. Laat het kind zelf kiezen over welk thema ze willen lezen, dat vergroot de leesmotivatie! De bijbehorende werk- en antwoordbladen zijn gratis te printen.  Wij stellen teksten en oefenmateriaal nu gratis beschikbaar voor alle thuisschoolouders.

Om de teksten met oefenmateriaal te downloaden log als docent in op www.diatoetsen.nl met de onderstaande gegevens:
Gebruikersnaam: demo11806doc05
Wachtwoord: 9R&bn4F