Bekijk hier de actuele meldingen: digitale markeerstift en nieuwe schalen VO toetsen Meer info…

Tips voor thuisscholing met Tekstenlab: dag 7

« Vorige pagina

Net als vele anderen zit ook collega Diana met dochter Kiki (groep 3) en zoon Dexter (groep 5) thuis. Waarschijnlijk zijn er veel meer moeders en/of vaders zoals Diana. Maar hoe kan je jouw kinderen toch de stof bijbrengen die ze normaal gesproken op school zouden krijgen? Diana probeert het lesmateriaal van Tekstenlab uit op haar kinderen. Tekstenlab is de tekstenbank waar ze zelf hoofdredacteur van is.

De boekenkast

Hij kwam binnen en bleef als aan de grond genageld staan, de tas nog in de hand. Mijn man, een paar maanden geleden. Ik had de kookboeken uitgezocht en opnieuw gerangschikt.
‘De kookboeken. Ze staan … op kleur!’
Dat klopte.
‘Ja. Ik heb ze opgeruimd en geordend.’
‘Maar ze staan op kleur.’
‘Ik vond het bij kookboeken wel kunnen, geloof ik. Het oogt wél rustiger.’ Iets beters kon ik niet bedenken.
‘Wauw. Ik weet niet wat ik moet zeggen.' 

Zolang we elkaar kennen, wisselen we al een blik van verstandhouding als een van onze vrienden – meestal: vriendinnen – de boekenkast op kleur had gesorteerd. Wie echt van boeken houdt, zet ze op soort en daarbinnen op alfabet. Daar waren we het roerend over eens. Dus ik snapte zijn verbazing. Ik had een knieval gemaakt voor vorm boven functie.

Wie echt van boeken houdt, zet ze op soort en daarbinnen op alfabet. Daar waren we het roerend over eens.

Omdat de bibliotheek dicht is en de kinderen aangewezen zijn op de boekenselectie van thuis, had ik dit weekend de kinderboekenkast opnieuw gerangschikt. Niet op kleur (natuurlijk niet), maar zoals het hoort: op categorie en alfabet. De boeken voor de beginnende lezers bij elkaar op de onderste planken voor Kiki. En de boeken voor 8-10 jaar bij elkaar op de planken erboven voor Dexter. De boeken van 10-12 jaar nog iets hoger. Dus ook nog eens op ooghoogte van de doelgroep. Het kan niet mooier, dacht ik.Vanochtend was het zover: het boek van Dexter was uit; hij mocht dus naar de fonkelnieuwe huisbieb. Eerlijk is eerlijk: als ik deze boekenkast op kleur had gesorteerd, was het nooit goed gekomen, maar nu kwam Dexter na 5 minuten terug met de omnibus over Vigo Vampier (van Mirjam Mous), een vampier-jongen die liever rode bietjes eet dan bloed.

Kiki grijpt deze ochtend alles aan om niet te blijven zitten. Ze staat op, pakt een kladblok, gaat weer zitten. Ze staat weer op, pakt een potlood en gaat weer zitten. Ze staat weer op, pakt een gum en gaat zitten. Mét commentaar. Ondanks dat heeft ook zij in de huisbieb iets van haar gading gevonden. Ze vermaakt zich tussen het muiten door kostelijk met Vos en Haas. Nu maar hopen dat het gevoel van een vrije boekenkeuze bijdraagt aan hun leesplezier. Want ook al is er genoeg keuze, het is natuurlijk niet de échte bieb.

Nu maar hopen dat het gevoel van een vrije boekenkeuze bijdraagt aan hun leesplezier.

Om de vrije keuze voor een boek dus niet in een teleurstelling te laten eindigen (doordat het boek te makkelijk of te moeilijk is), kan ik iedereen aanraden de boekenkast eens opnieuw te sorteren. Op leeftijd en alfabet en zo mogelijk op de juiste ooghoogte. Oh, wat zijn we vernuftig, thuisschool-ouders! Dikke boks.

Tot morgen weer!

Diana Jonkman
Hoofdredacteur Diaplus Tekstenlab

Tekstenlab is een digitale tekstenbank vol met interessante thema’s, teksten én werkbladen op verschillende niveaus van uitgeverij Diataal. Eigenlijk bedoeld voor leerkrachten en docenten van basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Maar ook heel geschikt voor thuisschool-ouders. Hiermee kun je echt werken aan de leesvaardigheid van jouw kinderen op verschillende niveaus. De teksten zijn informatief en bevatten verschillende onderwerpen. Laat jouw kind zelf kiezen over welk thema ze willen lezen, dat vergroot de leesmotivatie! De bijbehorende werk- en antwoordbladen zijn gratis te printen.  Wij stellen teksten en oefenmateriaal nu gratis beschikbaar voor alle thuisschoolouders. Voor het juiste leesniveau: zie p. 13 van de handleiding (op tabblad ‘overig’) voor een indicatie van AVI-niveaus die corresponderen met ons kleurensysteem. Om de teksten met oefenmateriaal te downloaden log je in als docent op www.diatoetsen.nl met de onderstaande gegevens:

Gebruikersnaam: demo11806doc05
Wachtwoord: 9R&bn4F