Bekijk hier de actuele meldingen: NIEUW: digitale markeerstift! Meer info…

Tips voor thuisscholing met Tekstenlab: dag 6

« Vorige pagina

Net als vele anderen zit ook collega Diana met dochter Kiki (groep 3) en zoon Dexter (groep 5) thuis. Waarschijnlijk zijn er veel meer moeders en/of vaders zoals Diana. Maar hoe kan je jouw kinderen toch de stof bijbrengen die ze normaal gesproken op school zouden krijgen? Diana probeert het lesmateriaal van Tekstenlab uit op haar kinderen. Tekstenlab is de tekstenbank waar ze zelf hoofdredacteur van is.

Lezen is puzzelen - samenvatten

‘Mogen we vandaag begrijpend lezen overslaan?’
‘Neeej… maar je mag kiezen: moeilijke woorden of samenvatten.’
‘Wat is samenvatten?’
‘Dat je het belangrijkste uit de tekst haalt en dat héél kort opschrijft.’
Ah kort, flitst het duidelijk door zijn hoofd.
‘Samenvatten dan maar.’
‘Mooi. Beter nog: we gaan puzzelen.’
Ik pak de tekst en een paar kleurtjes. Dexter kijkt me vragend aan.
Ik vervolg: ‘Alles wat bij elkaar hoort, geef je dezelfde kleur: wat hoort allemaal bij ‘sprinten’? En wat bij ‘verspringen’? (We lezen de tekst over atletiek weer, net als gisteren.) En dan onderstrepen we alleen het allerbelangrijkste.’
Ik doe twee sporten voor en dan pakt hij zelf een nieuwe kleur.

Kiki wil dolgraag een tekst over orka’s lezen. Ze vindt het fantastisch. Hoe komt het toch dat meisjes zo van dolfijnachtigen houden, vraag ik me af? Narwals vindt ze al helemaal het einde.

Kort, grappig intermezzo: Tonke Dragt heeft een klein prentenboek gemaakt, waarin zij het bestaan van narwals verklaart (titel: ‘Wat niemand weet’). Namelijk: narwals zijn gewoon eenhoorns die bij de grote vloed weigerden in de Ark van Noach te stappen. Die eigenwijze beesten hebben zich duidelijk niet laten kisten, want vloed of niet: die Ark gingen ze niet in – dan maar een narwal. Geweldig boek.

‘Wow mama, orka’s kunnen wel 90 jaar worden. De oudste was 105! Da’s écht heel oud.’
‘Ja, enorm. Dat zal wel een rimpelige orka zijn geweest.’
‘Ja. Kunnen ze ook haaien eten?’
‘Nee, dat kán toch niet?’
Maar het staat er toch echt. Orka’s eten van alles: haaien, roggen, dolfijnen, maar geen mensen.
‘Ha, heus wel. Jij dacht van niet hè, haha.’
Ja ja, bijdehand kind.

Tegenover mij staart Dexter ins blaue Hinein. Zijn werkblad is nog nauwelijks gevuld. Hier heeft hij duidelijk nog wat hulp bij nodig. We doen nog twee sporten samen. Dan is het er ineens: hij doorziet de structuur van de tekst. Met kleurtjes wordt de tekst daadwerkelijk net een puzzel, die hij kan oplossen. Staand naast zijn stoel maakt hij de opdracht moeiteloos af.

Dan is het er ineens: hij doorziet de structuur van de tekst. Met kleurtjes wordt de tekst daadwerkelijk net een puzzel, die hij kan oplossen.

Terwijl ik hem nog wat help, vult Kiki haar hele werkblad in. En als bekroning op haar werk tekent ze er twee prachtige orka’s onder: 1 gewone en 1 hele dikke. Die laatste begrijp ik niet (er stond niets over dikke orka’s in de tekst), maar volgens haar is dat de ‘moeder-orka’: de baas van een groep. Waarom die nu per se zo dik moet zijn, vraag ik mij af.
‘Die is heel oud, mama.’
Oh. Dat belooft wat. Ik moest de weegschaal maar eens wat beter in de gaten houden.

Wat ik iedereen nog op het hart wil drukken: vergeet in deze barre tijd vooral niet om met je kinderen en je hoofd in de lentezon te lopen. Thuisschool-ouders zijn we, maar aardige thuisschool-ouders.

Tot morgen!

Diana Jonkman
Hoofdredacteur Diaplus Tekstenlab

 

Tekstenlab is een digitale tekstenbank vol met interessante thema’s, teksten én werkbladen op verschillende niveaus van uitgeverij Diataal. Eigenlijk bedoeld voor leerkrachten en docenten van basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Maar ook heel geschikt voor thuisschool-ouders. Hiermee kun je echt werken aan de leesvaardigheid van jouw kinderen op verschillende niveaus. De teksten zijn informatief en bevatten verschillende onderwerpen. Laat jouw kind zelf kiezen over welk thema ze willen lezen, dat vergroot de leesmotivatie! De bijbehorende werk- en antwoordbladen zijn gratis te printen.  Wij stellen teksten en oefenmateriaal nu gratis beschikbaar voor alle thuisschoolouders. Voor het juiste leesniveau: zie p. 13 van de handleiding (op tabblad ‘overig’) voor een indicatie van AVI-niveaus die corresponderen met ons kleurensysteem.  Om de teksten met oefenmateriaal te downloaden log je in als docent op www.diatoetsen.nl met de onderstaande gegevens:
Gebruikersnaam: demo11806doc05
Wachtwoord: 9R&bn4F