Bekijk hier de actuele meldingen: digitale markeerstift en nieuwe schalen VO toetsen Meer info…

Tips voor thuisscholing met Tekstenlab: dag 2

« Vorige pagina

Net als vele anderen zit ook collega Diana met dochter Kiki (groep 3) en zoon Dexter (groep 5) thuis. Waarschijnlijk zijn er veel meer moeders en/of vaders zoals Diana. Maar hoe kan je jouw kinderen toch de stof bijbrengen die ze normaal gesproken op school zouden krijgen? Diana probeert het lesmateriaal van Tekstenlab uit op haar kinderen. Tekstenlab is de tekstenbank waar ze zelf hoofdredacteur van is.

Tekstenlab voor iedereen
Via Skype vergaderen we in de ochtend met enkele collega’s en iedereen is het erover eens: we moeten alle thuisschoolouders de gelegenheid geven mee te profiteren van ons handige lesmateriaal. Daarom hebben we iets bedacht: een inlog op ons Tekstenlab waar we gratis teksten met oefenmateriaal ter beschikking stellen. Ideaal. Om 11:00 uur krijg ik de eerste berichten van mijn vriendinnen: hun kinderen zijn inmiddels verdiept in teksten over reptielen, hunebedden en de Maoi, al dan niet in hun huispak. Hier word ik helemaal warm van. Dat is toch waarvoor ik iedere dag mijn werk doe.

Om 11:00 uur krijg ik de eerste berichten van mijn vriendinnen: hun kinderen zijn inmiddels verdiept in teksten over reptielen, hunebedden en de Maoi, al dan niet in hun huispak.

Dexter en Kiki kiezen vandaag voor teksten in het thema ‘Spionnen’ en ‘Bos’. Ik spreek met mijn bazin en collega’s af mijn ervaringen dagelijks te delen met anderen. Dat doe ik graag. En daarbij zal ik ervoor zorgen dat de thema’s die Dexter en Kiki kiezen in de gratis omgeving te vinden zijn. Wat zij interessant vinden, is vast voor veel kinderen interessant. Hier laat ik het voor vandaag bij. De schooldag zit erop: het is half drie. Ik ga met Dexter en Kiki naar buiten. En ik zal goed opletten: luid geritsel in de bladeren kan wijzen op een egel en zacht geritsel op een bosmuis. Dát heeft Kiki vandaag gelezen!  

Tot morgen. Houd moed, thuisschool-ouders!

 

Tekstenlab is een digitale tekstenbank vol met interessante thema’s, teksten én werkbladen op verschillende niveaus. Eigenlijk bedoeld voor leerkrachten en docenten van basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Maar ook heel geschikt voor thuisschool-ouders. Hiermee kun je echt werken aan de leesvaardigheid van jouw kinderen op verschillende niveaus. De teksten zijn informatief en bevatten verschillende onderwerpen. Laat jouw kind zelf kiezen over welk thema ze willen lezen, dat vergroot de leesmotivatie! De bijbehorende werk- en antwoordbladen zijn gratis te printen.  Wij stellen teksten en oefenmateriaal nu gratis beschikbaar voor alle thuisschoolouders. Voor het juiste leesniveau: zie p. 13 van de handleiding (op tabblad ‘overig’) voor een indicatie van AVI-niveaus die corresponderen met ons kleurensysteem. Dit schema is ook hier te vinden. 

Om de teksten met oefenmateriaal te downloaden log je als docent in op www.diatoetsen.nl met de onderstaande gegevens:

Gebruikersnaam: demo11806doc05
Wachtwoord: 9R&bn4F