Bekijk hier de actuele meldingen: digitale markeerstift en nieuwe schalen VO toetsen Meer info…

Tips voor thuisscholing met Tekstenlab: dag 1

« Vorige pagina

Net als vele anderen zit ook collega Diana met dochter Kiki (groep 3) en zoon Dexter (groep 5) thuis. Waarschijnlijk zijn er veel meer moeders en/of vaders zoals Diana. Maar hoe kan je jouw kinderen toch de stof bijbrengen die ze normaal gesproken op school zouden krijgen? Diana probeert het lesmateriaal van Tekstenlab uit op haar kinderen. Tekstenlab is de tekstenbank waar ze zelf hoofdredacteur van is.

De thuisschool - het begin
‘Monsters, vet.’ Gisterochtend 9:00 uur. In plaats van op de redactie zit ik thuis aan mijn bureau. Mijn rustige werkkamer is plotseling het kloppende hart van de thuisschool om te voorkomen dat het coronavirus gaat woekeren. Tegenover mij zit mijn zoon Dexter en naast mij mijn dochter Kiki. Mijn bureau is de komende week hun ‘schoolbank’, dus ik vraag mij bezorgd af hoeveel ik zelf aan het werken toekom.

Zondagavond hadden we samen een schoolrooster gemaakt, inclusief pauzes, gym, fruit en lunch. Mijn streven van de thuisschool is: als ik de twee belangrijkste vaardigheden maar op peil houd - lezen en rekenen - dan ben ik heel tevreden. Te beginnen met lezen. Want dat zie ik wel voor me. Ik ga namelijk ons eigen Tekstenlab op ze uitproberen. Met een ruime keuze aan de leukste thema’s moet het me gaan lukken om ze te stimuleren. Eigen keuze als motivatie voor het lezen. Vandaar dus: de monsterkeuze. So far, so good.

Ik verbaas me over de concentratie waarmee mijn kinderen werken. En over hoe leuk het is om over de teksten te praten. En over hoe ver ze komen als je ze een klein beetje helpt. De gym en de wentelteefjes bij de lunch maken veel goed voor hen, maar voor míj was juist die ingespannen werkhouding de kers op de taart. En na dag 1 weet ik: dit moeten alle ouders hebben. Hoe houd je anders de leesvaardigheid van je kinderen de komende weken op peil? Met alleen maar ‘lezen voor de lol’ kom je er dan niet. Met informatieve teksten op het juiste niveau wel.

Na dag 1 weet ik: dit moeten alle ouders hebben.

Diana Jonkman
Hoofdredacteur Diaplus Tekstenlab

Tekstenlab is een digitale tekstenbank vol met interessante thema’s, teksten én werkbladen op verschillende niveaus van uitgeverij Diataal. Eigenlijk bedoeld voor leerkrachten en docenten van basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Maar ook heel geschikt voor thuisschool-ouders. Hiermee kun je echt werken aan de leesvaardigheid van jouw kinderen op verschillende niveaus. De teksten zijn informatief en bevatten verschillende onderwerpen. Laat jouw kind zelf kiezen over welk thema ze willen lezen, dat vergroot de leesmotivatie! De bijbehorende werk- en antwoordbladen zijn gratis te printen.  Wij stellen teksten en oefenmateriaal nu gratis beschikbaar voor alle thuisschoolouders.

Om de teksten met oefenmateriaal te downloaden log je in als docent op www.dia-plus.nl  met de onderstaande gegevens:
Gebruikersnaam: demo11806doc05
Wachtwoord: 9R&bn4F