Bekijk hier de actuele meldingen: digitale markeerstift! Meer info…

Veilig toetsen

« Vorige pagina

Over veilig digitaal toetsen in het onderwijs is al veel gezegd en geschreven. Bij Diataal krijgen we regelmatig de vraag ‘Is digitaal toetsen veilig?’ Hoe reëel is deze huivering voor digitaal toetsen en hoe kunnen scholen zelf bijdragen aan een veilige toets omgeving? In gesprek met Maarten van Veen, Technisch projectleider bij Diataal. Hij geeft antwoord op deze vragen en komt met een aantal praktische tips.

 

Waar ben je voor verantwoordelijk bij Diataal?

Bij Diataal ontwikkelen we ons toets systeem constant door. Ruwweg elke drie weken wordt er een nieuwe release uitgerold. Ik neem de coördinatie van deze werkzaamheden op mij. Samen met de mensen die zich bezighouden met de inhoud (bv. toets ontwikkelaars) stel ik specificaties op en vertaal ik die naar tickets waar onze programmeurs mee aan de slag gaan. De opgeleverde software wordt vervolgens uitvoerig getest voordat het wordt gebruikt.

 

Wat spreekt je het meeste aan?

Het is een veelzijdige baan, waarbij ik voortdurend schakel met veel verschillende mensen. Het geeft mij veel voldoening om van een gespecificeerde wens het uiteindelijke resultaat te zien.

 

Worden de Diatoetsen online afgenomen? zo ja, hoe veilig is dit?

Diataal heeft alleen digitale toetsen die online worden afgenomen. Dit heeft een groot aantal voordelen; de toets duur is korter, de resultaten zijn sneller beschikbaar, de leerlingen kunnen hun antwoorden makkelijk veranderen en de antwoordbladen kunnen niet zoekraken.

Bij Diataal investeren we veel tijd in veiligheid. Zo zorgen we dat onze servers en software altijd up to date zijn en worden de toets resultaten versleuteld opgeslagen. De achterkant van de toets omgeving is goed afgeschermd en de medewerkers, die werken met de toets resultaten, hebben een training gehad hoe ze om moeten gaan met gevoelige informatie. Wat we ook belangrijk vinden is dat onze ICT-partner ISO 27001 gecertificeerd is waardoor zij voldoen aan de actuele standaard op het gebied van online veiligheid.

 

 

"Bij Diataal investeren we veel tijd in veiligheid. Zo zorgen we dat onze servers en software altijd up to date zijn en worden de toets resultaten versleuteld opgeslagen."

 

 

Scholen zijn soms wat huiverig om over te gaan op digitaal toetsen in verband met mogelijke storingen. Is dit reëel?

Als de school is voorzien van goede computers / tablets en een goede internetverbinding heeft dan zien wij geen reden om huiverig te zijn. Diataal heeft fors geïnvesteerd in de ICT-infrastructuur en kan duizenden leerlingen tegelijk aan. Ofwel de toets omgeving is gedurende werkdagen bijna heel het jaar beschikbaar.

 

Voldoet de afname van de Diatoetsen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)?

Diatoetsen heeft beveiliging al lang hoog in het vaandel staan, maar in het kader van de AVG kijken we opnieuw kritisch naar onze ICT-processen. Een van de onderdelen is een nieuwe verwerkers overeenkomst waarin staat dat we de persoonsgegevens en toets resultaten bewaren in opdracht van de schoolbesturen.

 

Kunnen scholen zelf bijdragen aan veilig toetsen?

Scholen kunnen zelf ook bijdragen aan online veilig toetsen. Bijvoorbeeld door de computers regelmatig up te daten en een courante browser te gebruiken. Google Chrome en Firefox zijn zo genaamde ‘evergreen’ browsers, die updaten zichzelf. Daarnaast is het belangrijk om bij het inloggen te controleren of je op de juiste pagina zit. Dit kun je doen door te checken of het adres van de pagina begint met https en de browser aangeeft dat de pagina veilig is. Tot slot; laat de inloggegevens niet slingeren en let erop dat na het downloaden van leerlingen rapporten de download folder wordt opgeschoond.

 

Heb je een tip voor scholen die overwegen om over te gaan naar digitaal toetsen?

Op de site van Diatoetsen staan verschillende toets demo’s. Wanneer je op een computer / tablet deze demotoets kunt maken, kun je met een gerust hart onze digitale toetsen afnemen. Daarnaast is er een helpdesk op werkdagen beschikbaar voor eventuele vragen over het inloggen of de toets resultaten. Wanneer u aanvullende vragen heeft over de digitale Diatoetsen, neem dan contact met ons op via 050-8200120.