Bekijk hier de actuele meldingen: digitale markeerstift! Meer info…

De mensen achter de Diatoetsen

« Vorige pagina

In deze periode maken basisscholen een keuze voor de eindtoets voor groep 8. Scholen kunnen kiezen uit zes eindtoetsaanbieders waaronder de Dia-eindtoets. Emma Verwaard is projectmedewerker Primair Onderwijs en zet zich volop in zodat scholen de Dia-eindtoets kunnen afnemen. 

 

Waar houd je je mee bezig?

Mijn werkzaamheden zijn veelzijdig. Zo heb ik materiaal ontwikkeld voor Diatekst en Diawoord, twee onderdelen van de Dia-eindtoets. Daarnaast heb ik veel contact met scholen over inhoudelijke vragen en over vele aanmeldingen die tot nu toe zijn binnengekomen. Tegelijk zorg ik voor de planning van ons iPadteam dat scholen ondersteunt bij de digitale afname van de Dia-eindtoets.

 

Wat spreekt je het meest aan in je werk?

Ik vind het erg leuk om zowel bij de ontwikkeling van de Dia-eindtoets betrokken te zijn als bij de afnames en het contact met scholen. Zo kan ik de feedback die we krijgen van scholen meteen weer toepassen op de ontwikkeling van de Dia-eindtoets van volgend jaar. Daarnaast spreekt het me erg aan dat je met z’n allen hard werkt aan de ontwikkeling van een product en vervolgens samen een toets neerzet waar je trots op kunt zijn en waar scholen in heel Nederland gebruik van maken.

 

Wat valt je op in het contact met basisscholen?
Scholen zijn over het algemeen erg enthousiast over onze toetsen. Vrijwel alle scholen die vorig jaar onze proeftoets of Dia-eindtoets hebben afgenomen doen dit jaar weer mee. Daarnaast merk ik dat scholen erg tevreden zijn over onze iPadservice, zeker wanneer scholen zelf nog niet veel ervaring hebben met het digitaal afnemen van toetsen.

 

Hoe verlopen de aanmeldingen voor de eindtoets tot nu toe?
Vanaf vrijdag 1 december konden basisscholen zich aanmelden voor de Dia-eindtoets en het liep het meteen storm! Erg leuk om te zien dat de Dia-eindtoets steeds bekender wordt onder basisscholen. Ook de komende weken verwachten wij nog vele aanmeldingen binnen te krijgen. Een spannende periode!

 

‘Erg leuk om te zien dat de Dia-eindtoets steeds bekender wordt onder basisscholen.’

 

Zijn scholen al toe aan digitaal toetsen?
Digitaal toetsen gaat een steeds grotere rol spelen op basisscholen. Veel scholen werken al met laptops, Chromebooks, Snappets of iPads. Desondanks zijn nog niet alle scholen goed uitgerust voor (stressloos) digitaal toetsen. Voor deze scholen hebben wij een iPadteam beschikbaar, zolang de voorraad strekt. Wel verwachten wij dat veel scholen de komende jaren zelf zullen overstappen op het gebruik van eigen devices, zoals laptops of tablets.

 

Hoe vinden leerlingen het digitale toetsen?
Opvallend vind ik de reacties van kinderen op het toetsen met iPads. Een toets blijft een toets, en ik kan me voorstellen dat kinderen dit niet altijd even leuk vinden om te doen. Toch geven veel kinderen aan dat het hartstikke leuk is om te doen. Ik vind het bijzonder om te zien dat kinderen zo gemotiveerd raken van toetsen met iPads, een prettige bijkomstigheid natuurlijk!