Ons coronabeleid

Helaas zijn alle scholen opnieuw gesloten tot 8 februari (po) en 1 maart (vo) vanwege de lockdown. Wat de lockdown betekent voor de afname van de Diatoetsen lees je op deze pagina. 
Onze helpdesk staat bij vragen voor je klaar, te bereiken via info@diataal.nl of 050-8200 120.

Voor het basisonderwijs gelden er andere richtlijnen dan voor het voortgezet onderwijs. Hieronder lees je per onderwijsdiscipline wat wij adviseren qua toetsafnames. Kijk ook eens bij Lesopafstand.nl.

Toetsafname in het basisonderwijs

Dia-LVS
Door de lockdown zullen leerlingen op afstand onderwijs moeten volgen. Misschien had je gepland om in de eerste week nadat de scholen weer open zijn, de Diatoetsen bij je leerlingen te gaan afnemen. Echter, adviseren wij om de eerste 1.5 week, na afstandsonderwijs, te gebruiken om je leerlingen weer te laten wennen aan 'het op school zijn'. Je zou er dan voor kunnen kiezen om vanaf midden februari weer te starten met toetsen. Op deze manier hebben leerlingen weer ruim de tijd fysiek les gehad voordat zij de toetsen maken. Wij raden af om de Diatoetsen thuis te laten maken. 

We adviseren de toetsen nog wel (in deze mogelijk verlate periode) af te nemen, omdat het juist in deze tijd belangrijk is goed zicht te houden op de groei van leerlingen.

Normeringsonderzoeken
Heeft je school zich aangemeld voor het normeringsonderzoek met groep 3, 4 en 5? De afnameperiode voor de normeringsonderzoeken is gewijzigd naar 15 feb - 19 maart. De resultaten ontvang je uiterlijk op 6 april. (De subdomeinanalyses volgen een week later). De toetsen zijn pas beschikbaar zodra de scholen weer open zijn.*

Proeftoets Dia-eindtoets
De afnameperiode van de proeftoets is verlengd t/m 12 maart. De schoolrapportages worden nog gewoon op 29 maart geleverd. Wil je de afnamedatum voor de proeftoets wijzigen naar een later moment? Je kunt dit zelf aanpassen in de Dia-groeiwijzer. Stel ons dan per mail even op de hoogte van de nieuwe datum. Het is niet mogelijk om de proeftoets thuis af te nemen. 

Dia-eindtoets
De schooladviezen mogen t/m 15 maart worden ingevoerd (i.p.v. t/m 1 maart). Voor de afname van de Dia-eindtoets verandert er op dit moment niets. Aanmelden kan t/m 31 januari 2021 via onze eindtoetspagina

Toetsafname in het voortgezet onderwijs

Dia-LVS
Als leerlingen niet naar school kunnen, gaat het onderwijs gelukkig op afstand verder. Want ook in deze periode willen we iedere leerling laten groeien. Zijn er bij jou op school Diatoetsen ingepland na de kerstvakantie? Leerlingen in het vo kunnen deze eenvoudig thuis maken, onder regie van de school. Hiervoor is geen installatie van software nodig. Wel zijn er een aantal aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden bij thuisafname. In onze Dia-groeiwijzer vind je een protocol voor thuisafname en een instructie voor de leerlingen.

Onderzoek Diatekst Engels
De nieuwe lockdown maatregelen en daarmee de overgang naar afstandsonderwijs hebben uiteraard ook invloed op dit onderzoek.

Doe je mee aan het onderzoek voor de leestoetsen Engels? En was het onderzoek gepland in de eerste weken na de kerstvakantie? Dan mogen de afnames thuis plaatsvinden, onder supervisie. In onze Dia-groeiwijzer vind je een protocol voor thuisafname en een instructie voor de leerlingen. Daarnaast is de afnameperiode verlengd t/m 26 maart. Dat betekent dat het onderzoek Diatekst Engels afgenomen kan worden tussen 4 januari en 26 maart 2021.

Actueel
Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de laatste ontwikkelingen op gebied van online toetsen.

Wil je ons volgen?