Basisonderwijs

NSCCT - Capaciteitentest

Sommige leerlingen laten op school minder zien dan wat ze in werkelijkheid kunnen: “ze presteren onder hun niveau”. De NSCCT (Niet Schoolse Capaciteiten Test) helpt deze leerlingen op te sporen en geeft de school een betrouwbare en valide indruk van de cognitieve capaciteit van de leerling. Als partnerschool heeft u de mogelijkheid om de cognitieve capaciteit van uw leerlingen te koppelen aan de vaardigheidscores van de Diatoetsen. Zo kunt u in één oogopslag zien of uw leerlingen boven- , onderpresteren of dat ze presteren zoals u van hen mag verwachten. Deze cognitieve capaciteit wat het resultaat is van de NSCCT wordt uitgegeven door Testservice Onderwijs (TO). Zowel Diataal als TO komen voort uit de Rijksuniversiteit van Groningen en zijn ontstaan vanuit gedegen wetenschappelijk onderzoek. Sinds 2017 werken Diataal en TO nauw samen waardoor de koppeling van de resultaten van de Diatoetsen met de cognitieve capaciteiten direct terug te zien is in de docentmodule van de Diatoetsen.

De score van de cognitieve capaciteiten wordt door scholen gebruikt voor verschillende toepassingen:

  • het objectiveren van de leerkrachtoordeel over de leercapaciteiten van de leerlingen
  • het signaleren van onderpresteren door een vergelijking met scores van leerlingen op toetsen uit het volgsysteem
  • het bepalen van de additionele waarde van het onderwijs door intelligentie gemiddelden per klas te vergelijken met toetsgemiddelden
  • het geven van een gefundeerd schooladvies

Wanneer de NSCCT jaarlijks bij de leerlingen vanaf groep 4 wordt afgenomen dan wordt hun cognitieve ontwikkeling door het basisonderwijs gevolgd.

De NSCCT heeft lage aanschafkosten en een klassikale afname en duurt één uur. De testboekjes kunt u online bestellen. Via de docentmodule van de Diatoetsen kunt u de antwoordbladen met de namen van de leerlingen printen. Nadat de ingevulde antwoordbladen zijn geupload via de docentmodule worden deze verwerkt door Testservice Onderwijs en volgt uiterlijk binnen 10 werkdagen de rapportage.

De Commissie Testaangelegenheden Nederland van het Nederlands Instituut van Psychologen beoordeelt de NSCCT op alle criteria voldoende of goed (zie NSCCT COTAN Beoordeling).

 

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de laatste ontwikkelingen op gebied van online toetsen.

Wil je ons volgen?