Basisonderwijs

Dia-groeiwijzer

In Dia-groeiwijzer worden alle toetsresultaten meteen na de toetsafnamen gerapporteerd. De resultaten op leerling-, klas- en schoolniveau vormen de start voor opbrengstgericht werken en maatwerk. De ontwikkeling van leerlingen ten opzichte van de referentieniveaus wordt door kleuren aangegeven in een doorlopende lijn tot in het voortgezet onderwijs. 

Groeiwijzer transparant.png

 

De tekstniveaus in Diaplus Tekstenlab zijn ingedeeld volgens dezelfde kleuren. Zo kunt u teksten kiezen die aansluiten op het leesniveau van uw leerlingen.  Door de teksten  - en dat kan binnen thema's- op te laten lopen in moeilijkheidsniveau helpt u leerlingen op natuurlijke wijze groeien in hun leesvaardigheid en woordenschat. Bij  elke tekst wordt motiverend en afwisselend verwerkingsmateriaal geleverd.

Meer over Diaplus Tekstenlab vindt u www.dia-plus.nl

Yuri 1.png

 

Yuri (10) rekent goed, maar heeft moeite met begrijpend lezen. Begin groep 6 heeft Yuri voor begrijpend lezen een Begrijpend Leesniveau (BLN) van 25. In de grafiek ziet u dat dit onder de streefscore (het gele blokje) is.

Yuri 2.png

 

De leerkracht, Yuri en zijn ouders spreken af dat hij gaat oefenen met begrijpend lezen. Het diagnostische profiel geeft aan dat Yuri een ‘compenserende lezer’ is. Hij begrijpt een tekst in zijn geheel voldoende, wat blijkt uit de deelscore macro. De zwakkere scores voor micro en meso wijzen op problemen met respectievelijk woord- en zinsbegrip. Dat gaat hij de komende tijd oefenen met teksten op zijn niveau (Naar 1F paars). Na drie maanden zijn de micro- en mesoscores beter, ook al is de streefscore nog niet gehaald. Yuri mag nu wel met moeilijker teksten gaan oefenen (Naar 1F blauw). Aan het eind van groep 6 is hij goed vooruitgegaan. Alle deelscores zijn goed. En met een BLN van 44 scoort hij zelfs hoger dan de streefscore in het blauwe gebied.

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de laatste ontwikkelingen op gebied van online toetsen.

Wil je ons volgen?