Basisonderwijs

Toetsonderdelen Dia-eindtoets

De Dia-eindtoets is opgesteld volgens de officiële Toetswijzer en bevat in totaal vier toetsonderdelen. De verplichte toetsonderdelen zijn begrijpend lezen, taalverzorging en rekenen. De Dia-eindtoets heeft een extra toetsonderdeel woordenschat. Zo kunnen we het toetsadvies van uw leerlingen nog beter voorspellen.

De Dia-eindtoets kan op één dag worden afgenomen. De leerlingen hebben van tevoren een duidelijke instructie gekregen met voorbeeldopgaven. Ook beginnen de toetsen opnieuw met een korte voorbeeldvraag. Zo weten leerlingen hoe de knoppen werken en hoe ze kunnen navigeren. Leerlingen kunnen vragen overslaan en terugbladeren naar de vragen die ze al hebben ingevuld. Zo kunnen ze de toets in de volgorde van eigen voorkeur maken en kunnen ze tijdens de toets antwoorden opnieuw inzien en aanpassen.  

Rekenen

Rekenen wordt zowel met 'kale sommen' als met opgaven uit het dagelijkse leven getoetst. De rekentoets is in lijn met de referentieniveaus rekenen/wiskunde 1F en 1S voor de domeinen getallen, meten en meetkunde, verbanden en verhoudingen. Leerlingen mogen geen rekenmachine gebruiken, wel kladpapier.

In de toets is taal zoveel mogelijk vervangen door beeld. Dit zorgt voor een zuivere meting van rekenvaardigheid waarbij taal geen struikelblok vormt! 

De rekentoets weegt voor 40% mee in het toetsadvies. De toets duurt ongeveer 65 minuten en bestaat uit 42 opgaven. 

rekenen.jpg

Begrijpend lezen

De toets begrijpend lezen bestaat uit aantrekkelijke teksten met een begrijpelijke vraagstelling. De leerlingen beantwoorden de meerkeuzevragen per tekst en kunnen deze eerst overslaan en terugbladeren totdat ze naar de volgende tekst gaan.

De toets is in lijn met de referentieniveaus begrijpend lezen (naar) 1F en 2F met vragen bij informatieve, instructieve, betogende en verhalende teksten.

De toets telt voor 30% mee in het toetsadvies. De toets bestaat uit ongeveer 65 tot 70 opgaven en duurt ongeveer 70 minuten.

Begrijpend lezen.jpg

Taalverzorging

De toets is in lijn met de referentieniveaus taalverzorging voor de domeinen woordspelling en werkwoordspelling (naar) 1F en 2F. Naast meerkeuzevragen zijn er ook invulvragen en is er een dictee. Doordat taalverzorging voor een aanzienlijk deel met een dictee wordt getoetst, worden foute woordbeelden zoveel mogelijk vermeden. 

De toets telt voor 20% mee in het toetsadvies. De toets duurt ongeveer 30 minuten en bestaat uit 48 opgaven.

Taalverzorging.jpg

Woordenschat

Woordenschat is een belangrijke voorspeller van schoolsucces. Voor alle vakken is een goede woordenschat van belang, vooral als het gaat om schooltaalwoorden. Het gaat in deze korte toets om begrip van woorden. Dit wordt getoetst door middel van meerkeuzevragen. De woorden worden gepresenteerd in een korte zin die aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen. Woordenschat is niet een verplicht onderdeel van de eindtoets. Onze motivatie om een woordenschattoets toch op te nemen is dat het schooladvies nog beter voorspeld kan worden.

De toets telt voor 10% mee in het toetsadvies. De toets duurt ongeveer 15 minuten en bestaat uit 36 opgaven. 

Woordenschat.jpg

 

De Dia-eindtoets op de iPad

Leerlingen van De Schatkamer in Zwolle maken de Dia-eindtoets op de iPad. In dit filmpje vertellen ze over hun ervaring. Door het maken van de toets op een tablet konden ze zich beter concentreren!

Actueel
Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de laatste ontwikkelingen op gebied van online toetsen.

Wil je ons volgen?