Basisonderwijs

De toetsafname

Digitaal toetsen is motiverend en uitdagend. We vinden het belangrijk dat leerlingen gemotiveerd blijven tijdens het toetsen. Ze moeten geprikkeld en uitgedaagd worden, maar niet overvraagd. De Dia-eindtoets is daarom een adaptieve toets die zich aanpast aan het niveau van de leerling. Zo worden uw leerlingen op hun eigen niveau getoetst. 

Afname en opbouw

De Dia-eindtoets kan op één dag worden afgenomen. De volgorde van de toets is zorgvuldig bepaald. Zware en minder zware onderdelen worden afgewisseld en halverwege is er een pauze om even te ontspannen. De deeltoetsen bestaan uit een gevarieerd aanbod van vragen. En doordat er steeds één vraag op het scherm wordt weergegeven, houden de leerlingen overzicht en kunnen veel leerlingen zich beter concentreren.

Ipadteam

Omdat nog niet alle basisscholen de digitale middelen hebben om de toets in een keer bij alle leerlingen af te nemen, biedt Diatoetsen een iPadteam aan die de digitale afname voor u verzorgt (zolang de voorraad strekt).

Aanpassingen

De Dia-eindtoets biedt diverse aanpassingen voor leerlingen met een beperking: 

  • Mogelijkheid tot vergroten (op de computer: de leesteksten, op de iPad: het hele scherm).
  • Leerlingen krijgen extra tijd (binnen bepaalde grenzen).
  • De toets kan in delen worden gemaakt. Elk onderdeel moet wel worden afgemaakt in één sessie.
  • Voor dyslectici is er een voorleesfunctie.

 

De Dia-eindtoets op de iPad

Leerlingen van De Schatkamer in Zwolle maken de Dia-eindtoets op de iPad. In dit filmpje vertellen ze over hun ervaring. Door het maken van de toets op een tablet konden ze zich beter concentreren!

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de laatste ontwikkelingen op gebied van online toetsen.

Wil je ons volgen?